Gedragscoaching


Ervaart u problemen met bepaalde gedragingen van uw hond en weet u niet hoe u dit op moet lossen?  Dan kunnen we tijdens een consult samen gaan bekijken wat de problemen zijn, waar ze vandaan komen en hoe we ze op gaan lossen.

 

Allereerst kom ik bij u thuis langs om te bespreken waar u tegenaan loopt. Er wordt er door gericht vragen stellen, en het observeren van de hond, een zo goed mogelijke inschatting gedaan van de aanleiding van het gedrag en hoe dit op te lossen. Aan het einde van het gesprek krijgt u alvast een aantal tips en laat ik u wat oefeningen zien waarmee u gelijk aan de slag kunt. Alles bij elkaar duurt het consult ongeveer 2 uur. Binnen een aantal dagen na het gesprek ontvangt u nog een uitgebreid rapport met alles wat we besproken hebben en een stappenplan om aan het gedrag te werken.

 

Omdat geen enkele hond hetzelfde is word er ook niet enkel eenzelfde trainingsmethode gebruikt. Per hond word er bekeken welke methode, of combinatie van methodes, het beste past bij het karakter en de situatie van uw hond. Wel word er altijd uitgegaan van positieve trainingsmethodes. Denk hierbij aan clicker-training om bepaald gedrag aan te leren of om te buigen. Of aan BAT (Behavior Adjustment Treatment), LAT (Look At That) of LAM (Look At Me) om reactief (gespannen) gedrag om te buigen in conflict vermijdend (ontspannen) gedrag.

Maar ook NFILIF (No Food In Life Is Free) om honden die hun baas totaal niet zien staan op een leuke manier weer samen te laten werken. Hoewel deze laatste methode misschien erg streng klinkt en helemaal niet zo positief kan het, mits juist toegepast, de band en samenwerking tussen hond en baas enorm versterken. Deze methode gaat ervanuit dat, omdat honden samenwerken om aan voedsel te komen (ze jagen immers in groepsverband) hun sterke onderlinge band ontstaat. Met deze methode word al het eten gedurende de hele dag verdiend door gehoorzaamheid en oefeningetjes zoals in bijvoorbeeld dogdance of agility, maar ook door leuke spelletjes zoals speuren, apporteren of achter de brokjes aanjagen. Zo word de eigenaar een bron van voedsel, samenwerking en plezier, en dus HEEL leuk voor de hond om op te letten. 

Meer begeleiding nodig?

Komt u er toch nog niet helemaal uit, of vindt u het gewoon prettig als er iemand de eerste tijd met u meekijkt, dan kunt u ook losse sessies van ongeveer 30 minuten afnemen. Hierbij begeleid ik u in het op de juiste manier uitvoeren van oefeningen, de juiste timing onder de knie krijgen en krijgt u eventueel nog wat aanvullende tips & tricks om verder succesvol zelfstandig aan de slag te kunnen. Natuurlijk mag u ten alle tijden contact opnemen mocht u toch nog steeds vragen hebben.